Grafikáról mindenkinek tőlünk

Egy kezdő grafikai cég mindennapjai egy gyárváros picinyke irodájában. :) De főként olyan dolgokról olvashatsz, ami grafikával vagy kiadványszerkesztéssel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Címkék

autó (1) blumau (1) bt (1) cég (2) cmyk (1) fürdő (1) grafika (1) hotel (1) hundertwasser (1) kezdés (1) munka (1) név (1) nyomda (3) nyomtatás (2) papír (2) papírfajták (1) papírusz (1) rajz (1) rgb (1) szállás (1) szerződés (1) szín (1) támogatás (1) társaság (2) ügyvéd (2) utazás (1) vállalkozás (4)

színek

2008.04.17. 09:12 ercsi_grafixity

… avagy: „…szép ez a szórólap így készen, kinyomva, meg minden … de miért nem világít úgy, mint a monitoron?”
Gondoltam írok kicsit a színekről, legalábbis megpróbálom érthetően leírni, hogy miért nem olyan ami olyan. A „szakmabelieknek” biztos a könyökükön jön ki, de hátha van, akit érdekel ez a dolog.
Nem akarok se képletekkel se hullámhosszokkal dobálózni, mert utálom az ilyen cikkeket és megmondom őszintén sokszor semmit nem értek belőle.
A fény ugye 380 és 780 nm hullámhosszúság közötti elektromágneses sugárzás, amit az ember a hosszúságától függően máshogy érzékel (na jó, csak egy fél mondat :)).
Most két fajta színkeverési módot szeretnék összehasonlítani, az egyik az RGB (red-vörös, green-zöld, blue-kék).
A színek a három alapszín egymásra vetítésével állíthatók elő. Ezt általában a digitális eszközöknél használják, mint pl. tévé, monitor, projektor. (A régebbi projektoroknál lehet látni, hogy a projektor elején a három különböző színű kör egymásra vetítésével alakul ki a kép.)

 



És tényleg elhihetitek, hogy ha egymásra vetítjük a három színes képet, akkor az utolsó szép, színes kép lesz belőle.

A másik színkeverési mód a CMYK, úgy mint C-cián, M-bíbor, Y-sárga, K-fekete. Vagyis ezeknek a színeknek az angol nevéből képzett rövidítés. Itt 4 alapszínünk van. Habár úgy látszik, hogy a cián a bíbor és a sárga összekeveréséből feketét kapunk, az mégsem fekete. Csak egy ilyen sötétbarnás színt kapunk. Ezért szükség van a feketére, hogy pl. a szöveg amit kinyomtatunk, szép fekete legyen, ne pedig egy barnás izé.
Ezt általában a nyomtatásnál, a nyomdában használják, vagyis ha van valamilyen kézzel fogható felület amire rányomják a rányomnivalót. :) Az otthoni tintasugaras nyomtatók is így működnek.



A nyomdákban a nyomtatnivalót lebontják erre a 4 színre, amit majd később egymásra nyomnak és ez adja ki végül a képünket.

Mivel ez a két színkeverési mód más elveken alapul, nem lehet pontosan ugyanolyan színű a kettő. (Amit a monitoron látunk és amit a papíron.) Majd ha a szórólapokat és prosikat be lehet dugni az áramba, akkor talán lesz esély erre.
Nem tudom mennyire látni, ugyanaz a kép először RGB, aztán CMYK módban. Látszik mekkora különbség van a kettő között.

Remélem van olyan akinek hasznos volt a téma. :)

 


2 komment

Címkék: grafika szín nyomda nyomtatás cmyk rgb

A bejegyzés trackback címe:

https://grafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr33429453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

◄ViZion 2008.06.11. 09:40:47

K- Key, azaz kulcs, de valóban fekete...

ercsi_grafixity 2008.06.12. 09:15:40

Igen, gondolom azért "kulcs" mert teljesen feketét nem lehet a többiből előállítani. Bár sok helyen úgy tudják, hogy azért "K" mert blacK. Aminek sok értelme nincs szerintem. :)
süti beállítások módosítása