Grafikáról mindenkinek tőlünk

Egy kezdő grafikai cég mindennapjai egy gyárváros picinyke irodájában. :) De főként olyan dolgokról olvashatsz, ami grafikával vagy kiadványszerkesztéssel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Címkék

autó (1) blumau (1) bt (1) cég (2) cmyk (1) fürdő (1) grafika (1) hotel (1) hundertwasser (1) kezdés (1) munka (1) név (1) nyomda (3) nyomtatás (2) papír (2) papírfajták (1) papírusz (1) rajz (1) rgb (1) szállás (1) szerződés (1) szín (1) támogatás (1) társaság (2) ügyvéd (2) utazás (1) vállalkozás (4)

a papír II.

2008.04.22. 14:37 ercsi_grafixity

Ma a legtöbb országban ugyanazt a szabványt használják a papírméretek meghatározására. Kivéve Kanada, USA és még 1-2 ország, akikről nem tudok, de nem is ez a fontos. A szabvány neve ISO 216. Ezt használjuk mi is.

A lényege az - és azt hiszem direkt így lett kitalálva -, hogy egy lapot félbehajtva (a hosszabbik oldalánál) mindig egyel kisebb méretet kapunk. A legnagyobb szabványméret az A/0-ás (nálunk). Ennek a területe ha jól tudom 1m2.

A plakátok általában A/2-es vagy A/1-es méretben készülnek, de A/3-asban is sokszor látok. A legelterjedtebb ugye az A/4-es méret, ezt használjuk fénymásolóba, nyomtatóba is. Sok katalógus, prospektus is ebben a méretben készül. Kisebb szórólapok A/5, A/6 méretben készülnek. A képeslap is A/6-os méretű. Aztán olyan tök piciben is készülnek mondjuk címkék, kis jegyzettömbök. Persze ezt csak olyan tájékoztató jelleggel írtam, van aki A/6-os méretben készít katalógust...

A "B" nevű sorozat az "A" átméretezett formája, a B/1-es papír az A/0 és A/1 között van. A "C" sorozat pedig az "A" és "B" méretek között félúton van. Ez azért van így, hogy az egyik beleférjen a másik borítékába. Pontosabban: egy levél, ami A/4-es, belefér egy C/4-es borítékba, ami pedig egy B/4-esbe. Jó, mi? A nyomdáknak azért jó, mert így kevesebb papír megy kárba.

A "B"-s méreteket általában könyveknél használják, nem tudom hogy miért, de szerintem egyszerűen jobb kézbefogni.
A borítékokhoz pedig a "C"-s méretet. A C/6-os méret pl. a sima kis boríték, amit használunk. De pl. a hosszúkás borítéknak, ami elég elterjedt a számlák kipostázásában, LA 4-es a neve. A mérete pedig kb. 220 x 110 mm. Azért kb., mert láttam már kicsit hosszabbat vagy rövidebbet is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr9437073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása