Grafikáról mindenkinek tőlünk

Egy kezdő grafikai cég mindennapjai egy gyárváros picinyke irodájában. :) De főként olyan dolgokról olvashatsz, ami grafikával vagy kiadványszerkesztéssel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Címkék

autó (1) blumau (1) bt (1) cég (2) cmyk (1) fürdő (1) grafika (1) hotel (1) hundertwasser (1) kezdés (1) munka (1) név (1) nyomda (3) nyomtatás (2) papír (2) papírfajták (1) papírusz (1) rajz (1) rgb (1) szállás (1) szerződés (1) szín (1) támogatás (1) társaság (2) ügyvéd (2) utazás (1) vállalkozás (4)

a papír I.

2008.04.22. 14:13 ercsi_grafixity

Még több éves gyakorlat után is előfordul, hogy elgondolkodok azon hogy pontosan mekkora is egy boríték.....öööööööö.....valami....11 centiszer 15 centi körül van. Aztán lemérek egy borítékot... Aztán mivel a mérős-méretmeghatározás nem túl pontos ezért mégiscsak utánanézek.
Most is utánanéztem, kivételesen nem a boríték miatt. Gondoltam talán hasznos lesz ha megosztom. :)

A papír. Hát igen. A papírusz szóból származik a név, ami írásra használt anyagot jelent. Sokmindenre használjuk a papírt, és mivel természetes eredetű és gyorsan lebomlik, ezért környezetbarátnak mondjuk. De mivel egy csomó fát ki kell vágni miatta, azért takarékoskodjunk vele.
A papírgyártás a XIX. századig elég drága volt és körülményes. Majd elkezdték fából előállítani a gyártáshoz szükséges rostokat.
1 tonna újságpapírból 12 fa anyagának megfelelő papír állítható elő.

Ha újonnan gyártják,az 1 tonna fehér papír előállításához szükséges anyag és energia:
417 m³ víz
1700 kg fa (kb. 15-17 fa)
717 kWh energia
181 kg mészkő
87 kg kén
6 tonna gőz
60 kg klór
Gyártása:
A kivágott fa kérgét lehántják, a megtisztított részt apróra darabolják.
Vegyszerekkel vagy gépi darálókban leválasztják a cellulóz rostokat. Ennek eredménye egy sűrű pép.
A pépet többször öblítik és mossák; többnyire klórral fehérítik.
A pépből egy szitaszalag kirázza a vizet, a maradék széles papírlappá áll össze.
A papírszalagot nedves görgőkön és melegített hengereken futtatva megszárítják.
Az elkészült papírt feltekercselik.
Hogy milyen fajta lesz a papír, az a pépesítésnél dől el. Vegyszeres pépesítéssel erős papírt állítanak elő – ilyen például a nyomó- és az írólap, az élelmiszeres zacskó és a hullámkarton doboz. Ez az eljárás nem túl hatékony, mert a fának csak egy részéből lesz papír. A folyamat „iszapos” hulladékát (a fa vegyszerekkel kevert maradékát) rendszerint elégetik.
A gépi pépesítés nagyjából kétszer több energiát fogyaszt, de a fa 95%-át papírrá alakítja. Ez ilyen papír általában gyengébb minőségű, könnyebben sárgul: főként újságokat, telefonkönyveket nyomtatnak rá.

forrás: hu.wikipedia.org

Szólj hozzá!

Címkék: papír nyomda papírusz

A bejegyzés trackback címe:

https://grafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr37437018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása