Grafikáról mindenkinek tőlünk

Egy kezdő grafikai cég mindennapjai egy gyárváros picinyke irodájában. :) De főként olyan dolgokról olvashatsz, ami grafikával vagy kiadványszerkesztéssel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Címkék

autó (1) blumau (1) bt (1) cég (2) cmyk (1) fürdő (1) grafika (1) hotel (1) hundertwasser (1) kezdés (1) munka (1) név (1) nyomda (3) nyomtatás (2) papír (2) papírfajták (1) papírusz (1) rajz (1) rgb (1) szállás (1) szerződés (1) szín (1) támogatás (1) társaság (2) ügyvéd (2) utazás (1) vállalkozás (4)

még pár szó a papírról és többet nem írok róla :)

2008.05.16. 10:43 ercsi_grafixity

A papírok fajtáiról és vastagságáról írok még pár mondatot. Lehet, hogy sok embert nem érdekel, de biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok akik jártak már nyomdában, nyomtattattak valamit és mikor a szakemberek azt kérdezték: jó lesz ez a prosi 135 grammos fényes műnyomó papírra? akkor csak rábólintottak és annyi. Persze a szakemberek értenek hozzá, azért szakemberek, de jól jön ha legalább halványan tudjuk, hogy miről beszélnek.

Tök egyszerű a dolog. Ha egy papír 90 grammos, az azt jelzi, hogy ebből a papírból 1 négyzetméter 90 gramm súlyú. Nincs meghatározva, hogy mit milyen papírra nyomnak, de azért leggyakoribb kiadványokhoz többnyire ugyanazokat a papírokat használják. Néhány példa:
• amit mindenki ismer: a nyomtatóba, fénymásolóba 80-90 grammos papírt rakunk. Álatalában a levélpapírok is ilyenek
• a névjegykártyák általában 300 gramm körüliek
• a képeslapok 240 grammosak
• a szórólapok, prospektusok (amik igényesebb) általában 135 gramm körüliek
• a kártyanaptárak kb 150-200 gramm között vannak
• vannak a nagyon könnyű, vagyis vékony papírok, mint például az átírótömbök.

A papírokat még fajtánként is meg szoktuk különböztetni. Elég sok fajtája van, de ebből a legismertebbek:
• ofszet papír - nyomtatós-fénymásolós téma, a legelterjedtebb szerintem, sokmindenhol használják. Amit sokan ismernek, annak matt a felülete, de létezik belőle selyem-matt is, aminek szerintem tökre szép a felülete. Rengeteg szín van belőle.
• műnyomó papír - próbálok keresni egy olyan példát, amit mindenki ismer, de nem jut eszembe semmi. Ilyen papírra nyomják a szebb szórólapokat, leporellókat, az igényesebb újságokat és prosikat. Valamint a szép nagy képes albumokat is. Nagyon szép papír, ezen a legszebbek a képek. Ebből is létezik fényes és matt is (a fényes a képes albumos fajta). Nekem a matt tetszik jobban, de viszonylag kevés helyen használják. Például a számítógépes programokhoz tartozó könyvekhez szoktak ilyen papírt használni.
• pausz papír - ez az a papír, amit mindenki másra használ. Féligmeddig átlátszó vagy inkább áttetsző. Lehet használni másolásra, a szitások használják film helyett vagy ha nyomtatunk rá, akkor érdekessé tud tenni egy prosit vagy meghívót. Több fajtája is van, amibe most nem megyek bele, de ebből is elég sok szín létezik és nagyon szépek.
• kreatív papírok - így hívják azokat a papírokat amik különlegesebbek, általában nem sima a felületük. Valamilyen mintázat domborodik benne vagy esetleg fénylik néhol. Rengeteg fajtája van.

Ennyit a papírokról. És hangsúlyozom, ez csak egy kis töredék a papírok többszázéves történelméből és fajtáiból. :)

3 komment

Címkék: papír nyomda nyomtatás papírfajták

A bejegyzés trackback címe:

https://grafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr45472189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kukori 2008.05.20. 09:11:33

Szia! Azt esetleg tudod hogy az miert jo ha egy papir sav-mentes, vagy famentes? Elkepzeleseim vannak, de azert jo lenne ket szakszeru valasz. Koszi!

ercsi_grafixity 2008.05.20. 15:25:41

A famentes papír akkor famentes, ha 90% vagy több benne a cellulóz. Ezek nagyon jó minőségű papírok, szerintem a legtöbb helyen ezt használják/használjuk. A savmentes papír nem tudom, hogy konkrétan miért savmentes vagy hogy csinálják, de ez egy időtálló papír. Nem sárgul és nem szívja magába pl. a ragasztót. Azt hiszem. :) Művészkedéshez szokták leginkább ajánlani.
Szívesen, ha segítettem. :)

zeugma 2009.04.11. 22:57:04

A sav a farostokból lesz, és hosszútávon károsítja a papírt. A gyapot (rongy) alapú papírok savmentesek, ezért tartósabbak.
süti beállítások módosítása